top of page

Serbest Hekimlere Kısıtlama

Bilindiği üzere, Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 06 Ekim 2022 tarihli ve 31975 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlandı.  Söz konusu yönetmelikte muayenehanesi olan hekimlerin, 1219 sayılı Kanunun 12. maddesinin 3. fıkrası gereğince hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini özel hastanelerde yapabilmesine ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre:


• Muayenehanesi bulunan hekimler, , muayenehanesine müracaat eden hastalarının teşhis ve tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde özel hastanelerde yapabilirler.


• Özel hastaneler boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilirler.


• Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamaz.


• Hastanede gerçekleştirilecek ayakta veya yatarak yapılan tedavisi süresince ilgili hekim tarafından kesintisiz hizmet sunumu sağlanır. Hastaya sunulan teşhis ve tedavi hizmetlerinden muayenehane hekimi ve özel hastane müştereken sorumludur.


Bu kritik maddeler ile açıkça serbest çalışan hekimlerin alanı daraltılmış oldu. Türk Tabipleri Birliği 18 Ekim tarihli kamuoyu açıklamasında bu düzenlemeyle 4 bini İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ünün hastanelerle sözleşme yapabileceğini belirtti. Yine aynı açıklamada TTB bu durumun, mesleğini muayenehanesinde bağımsız olarak icra eden hekimlerin çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına geldiğini ifade etti.


Ankara merkezli Muayenehaneler Derneği de konuyla ilgili bir açıklama yaparak yönetmeliğin “neredeyse mesleki faaliyetlerini yürütemeyecekleri bir şekilde” düzenlendiğini belirterek Sağlık Bakanlığı’ndan “yapılan hatanın bir an evvel düzeltilmesini” talep etti. Benzer şekilde Tabip Odaları ve Uzmanlık Dernekleri de değişikliğe tepkisiz kalmadı.


Hemen yürürlüğe giren uygulama ile sadece hekimler değil hastalar da mağdur olacak gibi görünüyor. Öte yandan ülkemiz için önemi her fırsatta vurgulanan sağlık turizminde muayenehaneler oldukça kıymetli bir kaynak. Serbest çalışan hekimler kendi emekleriyle yurt dışı pazarlara da ciddi yatırımlar yaptılar ve yabancı hastaların tercihi oldular. Danıştay’a açılan yürütmeyi durdurma davaları ardı ardına devam ederken, sürecin başta hekimlerin serbest çalışma hakkı olmak üzere, yerli ve yabancı hastaların ve ülkemiz sağlık sisteminin lehine sonuçlanması hepimizin temennisi. 

Comentários


Bana Mesaj Gönderin

© 2024 by Zuleyha Abdulbakioglu

bottom of page