top of page

Sağlık Yöneticiliğinin 61. Yılı Kutlu Olsun!

18 Aralık 1963 tarihinde, sağlık kurum ve kuruluşlarına profesyonel yönetici yetiştirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde ülkemizin ilk Sağlık İdaresi Yüksek Okulu kurulur ve sağlık yöneticiliği bir meslek statüsü kazanır.


Daha sonra 5.6.1970 tarih ve 800 Sayılı Hacettepe Üniversite Senatosu kararı ile Hastane İdaresi Yüksek Okulu kurularak bu alanda 1975 yılına kadar lisansüstü eğitim verilir. 6.11.1975 tarih ve 75-816 Senato kararı ile program lisans düzeyinde de eğitime açılarak okulun adı “Sağlık İdaresi Yüksek Okulu” olarak değiştirilir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı okul ile Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı okul, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na dayalı olarak çıkarılan 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile tek bir okul olarak Hacettepe Üniversitesi içinde birleştirilir. 24.04.2006 tarihinde 008913 sayılı Yüksek Öğretim Kurumu tavsiye kararı ve Hacettepe Üniversitesi senatosu kararı ile bölüm İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ne (İİBF) “Sağlık İdaresi Bölümü” olarak bağlanır.

2013 yılından itibaren ülkemizde her yıl ilk sağlık idaresi bölümü kuruluş günü olan 18 Aralık, Sağlık Yöneticileri Günü olarak kutlanır. Yani bu sene mesleğin ülkemizdeki 61. Yılını kutluyoruz.


Bugün YÖK verilerine göre ülkemizde Sağlık Yönetimi eğitimi veren vakıf ve devlet toplam 78 üniversite var. Sağlık Yönetimi lisans müfredatı: Temel Sağlık, Tıbbi Terminoloji ve Hastalıklar Bilgisi, Sağlık Hukuku, İlk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri, Sağlık Kurumları Yönetimi ana çerçevesiyle birlikte Sağlıkta İnsan Kaynakları, Maliyet ve Finansal Yönetim, Tıbbi Kayıt ve Hastane Otomasyon Sistemleri, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Sosyolojisi, Hasta ve Çalışan Güvenliği, Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigorta Sistemleri, Halk Sağlığı, Biyoistatistik, Epidemiyoloji gibi dersleri içerir. Yani bölüm, sağlık sektörüne ilgi duyan ve yönetimsel becerilere sahip ya da bu alanda kendini eğitmek isteyenler için iyi bir fırsattır. Öğrenciler kamu ve özel hastaneler başta olmak üzere, sağlık sigorta şirketleri, medikal firmalar, ilaç firmaları gibi çeşitli alanlarda staj yapar ve çalışma imkânına sahip olur.



Neden Sağlık Yöneticisi?

Bir sağlık organizasyonuna profesyonel anlamda liderlik edebilmek, çok yönlü bilgi, deneyim ve yönetsel yetenek gerektirir. Matriks yapılı hastanelerde hekim, sağlık personeli ve idari personelin konumlandırılmasıyla birlikte, bu hassas çalışma alanının personel ve misafir güvenliği anlamında da iyi organize edilmesi gerekir.  Nitelikli veri kapsamına giren sağlık verilerini işlemek, korumak; 7/24 yaşayan yüksek öncelikli bir kurumun ihtiyaçlarını proaktif yaklaşımla öngörebilmek; olağanüstü kriz halleriyle baş edebilmek; satın alma ve doğru stok yönetimi gibi uzmanlıklarla maliyetlere pozitif dokunabilmek oldukça zordur ama olmazsa olmazdır! 


İyi bir sağlık yöneticisi birden fazla disiplin alanında eğitimli olmakla kalmayıp, kendini sürekli geliştiren, uluslar arası düzeyde iyi uygulama ve projelerin takipçisi,  literatürün sağlam bir okurudur. Sunulan sağlık hizmetinin kalitesi, güvenilirliği ve sürdürülebilirliğinden birinci derece sorumlu olduğunun bilinciyle hareket eder.

18 Aralık Sağlık Yöneticileri Günümüz kutlu olsun! Bu vesileyle sektörün tüm emekçilerine sonsuz sevgi ve saygıyla…

Comments


Bana Mesaj Gönderin

© 2024 by Zuleyha Abdulbakioglu

bottom of page