top of page

Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlu Olsun!

Bu yıl 18. Türkiye Acil Tıp Kongresi, 8. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 17. Winfocus (World Interactive Network Focused On Critical UltraSound) Dünya Kongresi ortak olarak Antalya’da gerçekleştiriliyor. 1 Aralık 2022 tarihinde başlayan kongre 4 Aralık’ta bitecek. 

“Önemsiyoruz, Cesaret Ediyoruz ve Paylaşıyoruz’’ temasına sahip kongre davetinde Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz’ın mesajı anlamlı: “Acil servisin zor, özveri gereken çalışma ortamında, birçok sıkıntıların üstesinden gelerek çalışan acil tıp çalışanlarının, hastalarımızın ve çalışanlarımızın sağlığını önemsiyoruz, bu nedenle pandemi, afet gibi zor koşullarla mücadeleye cesaret ediyoruz. Tüm bunları sağlamak için çalışanlarımız ve hastalarımızla bilgimizi, sabrımızı ve kalbimizi paylaşıyoruz.”


Bu yazıyı yazarken hala devam eden kongreden güncel haberler gelmeye devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinden 1000'den fazla acil tıp uzmanının katıldığı kongrede, Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı ve İngiltere'deki Kraliyet Victoria Hastanesi Travma Merkezi'nde Acil Tıp Danışmanı olan Dr. Jim Connolly de yer almış. Connolly’nin Türkiye için yorumu ise dikkate değer: “Türkiye’de acil hekimleri bir mucizeyi gerçekleştiriyor.”


Ülkemizde sağlıkta şiddetin en sık yaşandığı alanlardan biri olan Acil Servisler için dünya hekimleri övgülerini esirgemezken, Türkiye’de acillerdeki işleyiş Avrupa’dakilerden çok daha hızlı diyerek Türkiye’nin acil sağlık hizmetlerinde geldiği bu noktayı “büyüleyici” bulduğunu ifade ederken bizim basınımızı meşgul eden haberler yine şiddetten yana. “Urfa’da acil servis doktoruna yumruklu saldırı!”, “Pendik’te dün gece acil servise gelen hasta doktorun saçını çekerek saldırıda bulundu.” “Muğla’da acil servis hastası uzman çavuş doktoru darp etti.” “Trabzon’da 112 Acil Servis’inde görevli doktor yumruklu saldırıya uğradı.”  “Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre ayda 910, günde ortalama 30 sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor.”…


Ambulans hizmetlerinde “müdahale süresi” en önemli etkinlik göstergesi yani acil yardım çağrısının alınması ile ambulansların olay yerine ulaşarak gerekli acil müdahalenin başlatılmasına kadar geçen süre… Türkiye’de istasyon ağının yaygınlaştırılmasıyla kırsal bölgelerden gelen acil çağrılara ilk 10, şehir içinden yapılan çağrılara ise ilk 30 dakika içinde ulaşma oranları %95’e ulaştı. 2016 yılında 112 acil sağlık hizmetleri kapsamında toplam 4.974.368 vakaya hizmet verilmiş. İyi planlama ve organizasyon, teknik- teknolojik alt yapı, acil sağlığa ayrılan bütçe ve verilen emekler…


Bu arada ülkemizde ambulans başvurularının yaklaşık %40’ının acil olmadığı saptanmış. Yani aslında acil servisleri gereksiz yere meşgul ediyoruz. Ambulans hizmetlerinin 24 saat ücretsiz sunulması ve halkımızın bu hizmetin kullanımına dair bilinçsizliği gibi nedenlerimiz var. Ama tabii biz önce sağlık çalışanlarına saldırmamayı öğreneceğiz. Onların bizim sorunlarımızın değil çözümlerimizin en önemli parçası olduğunu unutmayacağız. Velhasıl daha gidecek çok yolumuz var… 


Toplumumuzun ahlaki gelişiminden yana enseyi karartmadan biz üzerimize düşeni yapalım, yazalım: 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kutlu olsun! Gece gündüz, zor koşullarda, ağır stres altında, zamanla yarışan ve fedakârca hayat kurtaran tüm acil sağlık çalışanlarına sonsuz saygıyla… Minnettarız!


Comentarios


Bana Mesaj Gönderin

© 2024 by Zuleyha Abdulbakioglu

bottom of page